Percaya
atau tidak, kulit tembikai boleh dijadikan satu resepi yang
menyelerakan. Halwa juga boleh dibuat dengan menggunakannya. Jangan
dibuang begitu sahaja. Kulit tembikai yang dimaksudkan ialah kulit
tembikai merah atau kuning.( Bukan tembikai susu ea.) Resepi nenekku
yang plg sedap abad ni..Hidangan ni boleh dinikmati dengan ikan
masin/kering dan sambal belacan….So, sesuai dgn orang yg nk save budget
(hujung-hujung bulan especially smntara tgu duit gaji kan) atau nk ikat
perot…hekhek…sabar jela..leh je mkn dgn apa2…jgn cirit birit sudeyh..
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- ½ biji tembikai (kulitnya sahaja)-kupas dan potong mcm kiub buah kundur, tp lebarkan sedikit…(xnk potong or letak sejelepuk pon xpe …tp mcm x selera lah pulop kn…hekhek..)
- 3-4cwn air..ikot sukatan brape byk kulit tembikai yang direbus...
- Segenggam daun selasih
- Sehelai daun kunyit (siat kasar, klo kecik2 pon leh je)
- Sebatang serai (dititik)
- Ikan bilis ditumbuk
sederhana halus(anggaran ¾ genggam atau 40-50 ekor, pepandai la
bg….jgnla bawak kalkulator lak…jgn smpi ade parents yang pnc sy n marah2
sbb ikan bilis diorg cpt habes sbb anak mereka suka masak resepi
ni…adodoi...
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 2 ulas bawang merah (dimayang)
- Garam secukup rasa
- Suhun direndam dan ditos
No comments:
Post a Comment