Monday, 10 December 2012

Kulit tembikai



Percaya atau tidak, kulit tembikai boleh dijadikan satu resepi yang menyelerakan. Halwa juga boleh dibuat dengan menggunakannya. Jangan dibuang begitu sahaja. Kulit tembikai yang dimaksudkan ialah kulit tembikai merah atau kuning.( Bukan tembikai susu ea.) Resepi nenekku yang plg sedap abad ni..Hidangan ni boleh dinikmati dengan ikan masin/kering dan sambal belacan….So, sesuai dgn orang yg nk save budget (hujung-hujung bulan especially smntara tgu duit gaji kan) atau nk ikat perot…hekhek…sabar jela..leh je mkn dgn apa2…jgn cirit birit sudeyh..

Bahan-bahan:
  1. ½ biji tembikai (kulitnya sahaja)-kupas dan potong mcm kiub buah kundur, tp lebarkan sedikit…(xnk potong or letak sejelepuk pon xpe …tp mcm x selera lah pulop kn…hekhek..)
  2. 3-4cwn air..ikot sukatan brape byk kulit tembikai yang direbus...
  3. Segenggam daun selasih
  4. Sehelai daun kunyit (siat kasar, klo kecik2 pon leh je)
  5. Sebatang serai (dititik)
  6. Ikan bilis ditumbuk sederhana halus(anggaran ¾ genggam atau 40-50 ekor, pepandai la bg….jgnla bawak kalkulator lak…jgn smpi ade parents yang pnc sy n marah2 sbb ikan bilis diorg cpt habes sbb anak mereka suka masak resepi ni…adodoi...
  7. 3 ulas bawang putih (dimayang)
  8. 2 ulas bawang merah (dimayang)
  9. Garam secukup rasa
  10. Suhun direndam dan ditos

No comments:

Post a Comment